LaDissertation.com - Dissertations, fiches de lectures, exemples du BAC
Recherche

Le marché idéal pour les spécialistes du marketing

Lettre type : Le marché idéal pour les spécialistes du marketing. Recherche parmi 299 000+ dissertations

Par   •  12 Décembre 2013  •  Lettre type  •  433 Mots (2 Pages)  •  620 Vues

Page 1 sur 2

Lumea ideala pentru marketeri ar fi aceea in care consumatorii vad o reclama si merg apoi la magazin sa cumpere produsul respectiv. In realitate insa nu se intampla asa. Exista mai multe puncte critice in luarea deciziei de cumparare. In functie de senzatiile pe care le produc anumite produse si ambianta din magazin, respectiv prin strategii de marketing senzorial, clientii pot fi influentati in luarea deciziei de cumparare.

Marketingul senzorial poate fi definit drept “shopping experience” sau suscitarea simturilor consumatorilor la punctul de vanzare, pentru a imbunatati experienta cumparaturilor.

Domeniul s-a dezvoltat in contextul unei piete a bunurilor si serviciilor de larg consum unitare, in care produsele si serviciile oferite de companii sunt asemanatoare si s-a simtit nevoia unei diferentieri si unei pozitionari prin ambianta, pentru fidelizarea consumatorilor prin alte mijloace decat cele clasice.

Factorii ambiantei (tactili, olfactivi, sonori, vizuali, gustativi, socializare) pot sa provoace anumite reactii clientilor: afective, cognitive, psihologice, comportamentale. In functie de reactiile dorite, pot fi stabilite obiective de marketing si comunicare: sa creasca timpul petrecut in locatie, sa se modifice compozitia cosului de cumparaturi, sa creasca numarul de cumparaturi impulsive, clientii sa-si manifeste dorinta de a reveni, sa existe socializare cu personalul, sa incetineasca ritmul de vizitare a locatiei, clientii sa fie integrati afectiv in locatie, sa fie inveseliti, relaxati, dinamizati.

In SUA sau Europa de Vest, a apela la un serviciu profesionist pentru ambianta muzicala a devenit o obisnuinta, la fel ca un abonament la telefon. In Romania, in general, inca se prefera piratarea muzicii de pe internet si difuzarea preferintelor muzicale ale fiecarui angajat.

In SUA, lider de piata pe acest tip de serviciu este compania Muzak, iar in Europa, Mood Media Group. In anul 2006 compania franceza Mood Media a fuzionat cu DMX Music, formand Mood Media Group. Iar in anul 2007 a achizitionat compania olandeza Alcas (care furnizeaza acelasi tip de serviciu muzical, utilizand tehnologii diferite).

O afacere poate sa creasca cu 10-25% daca aplica eficient o strategie de marketing senzorial si creeaza o legatura emotionala intre marca si consumator.

Marketingul senzorial nu tine locul unor servicii si produse de calitate. Indiferent de ambianta locatiei, de cata placere ii face consumatorului sa petreaca mai mult timp aici si sa revina, nu va face acest lucru daca va fi dezamagit de calitatea produselor si serviciilor sau de atitudinea personalului.

O strategie de marketing senzorial trebuie sa aiba in vedere toate elementele unei afaceri si sa integreze eficient senzorialul in toate celelalte actiuni de comunicare. O companie comunica permanent cu consumatorii. Isi comunica produsele, serviciile, valorile, locul din piata, prin ce se diferentiaza de concurenta. Strategia de marketing senzorial trebuie sa vina in continuarea acestora.

...

Télécharger au format  txt (2.9 Kb)   pdf (55.9 Kb)   docx (8.9 Kb)  
Voir 1 page de plus »
Uniquement disponible sur LaDissertation.com