Le role de la logistique dans l'entreprise
Analyse sectorielle : Le role de la logistique dans l'entreprise. Recherche parmi 300 000+ dissertationsPar dissertation • 4 Juin 2014 • Analyse sectorielle • 1 167 Mots (5 Pages) • 842 Vues
a) In primul rand, distributia se constituie intr-un element de prima insemnatate in servirea clientilor, in satisfacerea cerintelor tot mai exigente ale acestora. De altfel, din ce in ce mai mult, o logistica eficienta se constituie in elementul castigator in atragerea si pastrarea clientilor. Firmele de prestigiu, firmele serioase stiu ca pot atrage tot mai multi clienti, ca ii pot pastra numai in conditiile in care distributia fizica se ridica la pretentiile acestora.
b) In al doilea rand, logistica reprezinta un important element de costuri in activitatea oricarei firme. Costurile activitatilor logistice sunt tot mai ridicate, iar in aceste conditii, firmele trebuie sa-si intensifice preocuparile pentru desfasurarea unei logistici eficiente, pentru a-si perfectiona eficienta sistemului de distributie fizica, astfel incat sa-si reduca vizibil costurile, cu implicatii pozitive, atat pentru ele, cat si pentru clienti. In acest domeniu exista inca serioase rezerve, in prezent utilizandu-se destul de putin instrumentele moderne de decizie pentru coordonarea activitatilor de transport, pentru gestionarea eficienta a stocurilor, pentru o depozitare si o manipulare eficienta a marfurilor.
c) In al treilea rand, evolutiile pe planul tehnologiei informatiilor influenteaza in mod hotarator activitatea logistica, contribuind din plin la imbunatatirea distributiei fizice a marfurilor. In acest sens, utilizarea intr-o tot mai mare masura a calculatoarelor, a sistemelor electronice de scanare la locul de vanzare, a codurilor uniforme de produse, a inregistrarilor prin satelit, a schimburilor electronice de date si a transferurilor electronice de fonduri au permis firmelor sa-si creeze sisteme avansate pentru procesarea comenzilor, pentru controlul stocurilor, pentru planificarea si optimizarea transporturilor si a rutelor de transport. In aceste conditii, orice comerciant cu amanuntul, conectat la furnizorii sai, poate sa-si comande si sa primeasca in cel mai scurt timp posibil marfurile de care are nevoie. La randul lor, producatorii si angrosistii pot dispune de informatii exacte si pertinente legate de nivelul si structura stocurilor aflate in reteaua cu amanuntul, de nevoile acestora, avand astfel posibilitatea sa raspunda intr-un timp optim cerintelor lor si implicit ale populatiei.
d) In al patrulea rand, nevoia perfectionarii activitatii logistice a fost impusa si de cresterea varietatii produselor, a gamei sortimentale a acestora. Daca la inceputul secolului trecut intr-un magazin se gaseau la vanzare mai putin de 1000 de marci de produse, in prezent, intr-un magazin de genul Bucur Obor, Unirea etc. se comercializeaza zeci sau chiar sute de mii de sortimente de produse. In aceste conditii, activitatile aferente comercializarii acestora (comandarea, transportul, depozitarea, manipularea, controlul stocurilor etc.) ridica
probleme complexe.
Pornind de la asemenea considerente legate de caracteristicile si importanta logisticii in perioada actuala, vom remarca faptul ca si obiectivele acesteia sunt tot atat de complexe.
Desigur, punctul de plecare in proiectarea unui sistem logistic ramane studierea nevoilor de servire a consumatorilor si, de aici, atentia deosebita ce trebuie acordata serviciilor si satisfacerii clientului. Acesta este de fapt primul obiectiv al activitatii de logistica, obiectiv care, reformulat, ar fi oferirea de maximum de servicii la cele mai mici costuri. Desigur, acest lucru ramane un ideal, obiectivul in cauza trebuie privit doar ca o tendinta, nici un sistem logistic neputand sa maximizeze serviciile oferite clientilor concomitent cu maximizarea costurilor de distributie. Aceasta deoarece maximizarea serviciilor presupune o livrare rapida, stocuri relativ mari, o varietate larga a produselor, precum si multe alte servicii, care luate la un loc conduc la cresterea costurilor de distributie. In contrast, minimizarea costurilor presupune o livrare mai rara, stocuri mai mici etc., toate acestea, alaturi de altele, insumand servicii mai reduse oferite clientilor. In aceste conditii, principalul obiectiv al sistemului logistic trebuie sa fie si sa ramana asigurarea nivelului planificat de servicii la cel mai redus cost.
Alaturi de acest prim obiectiv, un al doilea obiectiv al logisticii are in vedere micsorarea distantelor de spatiu si de timp dintre oferta si cererea de marfuri, altfel spus, dintre cele doua extreme ale canalului de distributie. Desi un asemenea
...