Antretion
Cours : Antretion. Recherche parmi 300 000+ dissertationsPar lampard1995 • 24 Novembre 2015 • Cours • 481 Mots (2 Pages) • 611 Vues
Tema tezei: Statutul Tarilor Romane sub regimul de suzeranitate otomana.
1.Argumentul:
La inceput am ales perioada care m-a impresionat si din toate subiectele propuse am selectat-o cea care as dori s-o cercetez. Am ales aceasta tema la teza deoarece este foarte interesanta si contine mai multa bibliografie.In cazul in care este multa informatie este mai usor sa fie intelese mai multe idei care in final vor duce la realizarea scopului de a scrie o teza buna cu formulari proprii. Tarile romane au devenit un obiect de interes pentru Marile Puteri, de unde isi i-au inceputurile dominatiei asupra tarilor romane.
2.Scopul:
Sa cercetez care a fost caracterizare a statutului Tarilor Romane fata de Inalta Poarta, dar si insasi esenta acesteia.
3.Obiective:
1.Politica existenta a celor trei Tari pina la instaurarea regimului de suzeranitate otomana( fiecare tara caracterizata in parte)
2.Raporturile Tarilor Romane cu Imperiul Otoman.
3.Instaurarea regimului de suzeranitate otomana din punct de vedere: politic, economic si social.
4.Caracterul acesteia fata de cele trei tari.
4.Limitele cronologice :
Tema data este concentrata in secolele XIV- XVII –lea.
Hotarele celor trei tari Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania sint specifice.
5.Noutatea:
Voi cerceta tema data pe baza noilor izvoare, care au aparut recent. In special sint unele reviste care au fost elaborate cu conditia de a reda ceva nou, care a fost descoperit recent.
Importanta si valoarea ei : aceasta tema este una deosebita ,Pentru a cunoaste istoria cu adevarat este foarte important sa patrundem adinc in esenta acesteia si sa o intelegem.
6.Prezentarea structurata :
1.Caracterizarea celor trei tari romane
2. Caracterul statutului Tarilor Romane
3.Esenta stabilirii dominatiei otomane
7.Izvoare si istoriografia :
Am studiat mai multe monografii scrise de Mihai Maxim – renumitul turcolog care s-a ocupat de istoria Tarilor Romane fata de inalta poarta,exact astfel este intitulata una din monografiile sale.Un rol deosebit in contributia desfasurarii acestei teme la avut si Gheorge Gonta, doctor habilitat in istorie, cel care a contribuit la desfasurarea mai detaliata a acestei teme. Am luat in consideratie si alti istorici care la fel au contribuit la desfasurarea acesteia.
Bibliografie selectata
- Istoria medie a Romaniei, Culegere de documente, Bucuresti,1981 ;
- Gonta Gheorghe, Tara Moldovei si Imperiul Osman, Chisinau, 1990 ;
- Giurescu Constantin, Probleme controversate in istoriografia romana, Bucuresti , 1977 ;
- Maxim Mihai, Tarile Romane si Inalta Poata : Cadrul juridic al relatiilor romane – otomane in evul mediu, Bucuresti,1993 ;
- Gonta Gheorghe, Bolduma Viorel, Parasca Pavel, Revista de Istorie si politica, Chisinau, 2013
- Andriescu Stefan Limitele cronologice ale dominatiei otomane in Tarile Romane\ Revista de istorie,1974 ;
- Maxim Mihai, Regimul economic al dominatiei otomane in Moldova si in Tara Romaneasca in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, Revista de istorie, 1979.
...