LaDissertation.com - Dissertations, fiches de lectures, exemples du BAC
Recherche

August Rodin

Analyse sectorielle : August Rodin. Recherche parmi 298 000+ dissertations

Par   •  5 Mai 2023  •  Analyse sectorielle  •  512 Mots (3 Pages)  •  174 Vues

Page 1 sur 3

1. Situeer in tijd en ruimte

Auguste Rodin of ook gekend als één van de vaders van de moderne beeldhouwwerk, was een Franse beeldhouwer die geboren werd in 1840 in Parijs. Zevenenzeventig jaar later stierf hij te Meudon.

In de periode waarin Rodin leefde, moest hij geconfronteerd worden met impressionisme, naturalisme, het einde van realisme en misschien zelfs de prerafaëlitische kunst.

Maar heeft één van deze soorten kunst invloed gehad op Auguste Rodin?

A. Rodin wordt beschouwd als een impressionistische beeldhouwer. Hoewel kleur geen grote rol speelde in zijn werk, toont zijn interesse in het effect van licht op gebeeldhouwde oppervlakken aan in welke mate impressionisme zijn sculpturen beïnvloedde.

2. L’âge d’airain

L'Âge d'airain is het eerste grote werk van Auguste Rodin. Het is namelijk ook zijn eerste bronzen sculptuur.

In de oudheid werd de term L’âge d’airain gebruikt om brons op een nobele manier aan te duiden. De bronstijd (van -2200 tot -800) in Frankrijk wordt ook soms L’âge d’airain genoemd.

Met dit beeldhouwwerk hoopte A. Rodin beroemd te worden. En het lukte ook, maar verder dan dat probeerde hij op te vallen.

Rodin koos niet toevallig voor Auguste Neyt, een jonge Belgische soldaat van 22 jaar, als model en geen professioneel model wiens conventionele houding Rodin niet waardeerde.

Dit is dus een extreem realistisch beeld die Rodin ons geeft en het is natuurlijk figuratief.

Een paar jaar geleden heb ik zelf de kans gekregen om enkele sculpturen van Rodin te bekijken. Ik herinner me nog zeer goed hoe elk van deze sculpturen me de indruk gaf dat ze gingen bewegen.

Ik merk dus dat Rodin een zeer grote aandacht besteed voor de levende natuur.

Een ander weetje die ik leerde tijdens het zoeken naar informatie was dat Auguste Rodin in 1877 beschuldigt werd voor het rechtstreeks op het lichaam van het model gieten omdat de weergave zo perfect was.

Bronnen:

https://fr.wikipedia.org/wiki/L%27%C3%82ge_d%27airain

https://www.musee-rodin.fr/musee/collections/oeuvres/lage-dairain

https://www.grandpalais.fr/fr/article/lage-dairain-lhistoire-dun-nu-un-peu-trop-parfait

https://www.francetvinfo.fr/culture/arts-expos/sculpture/pourquoi-rodin-est-il-un-genie_3303135.html

3. Le baiser

Le Baiser is een marmeren sculptuur van een omhelzend paar, gemaakt door Auguste Rodin op verzoek van de Franse staat voor de Parijse Wereldtentoonstelling van 1889. Het wordt tentoongesteld in het Rodin Museum in Parijs.

Het werk was oorspronkelijk ontworpen als onderdeel van "Les portes de l’enfer", een grootschalig beeldhouwwerk waar Rodin aan werkte voor het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Le baiser werd echter

...

Télécharger au format  txt (3.7 Kb)   pdf (45.9 Kb)   docx (9.1 Kb)  
Voir 2 pages de plus »
Uniquement disponible sur LaDissertation.com